top of page

Op 17 februari 2018 bestond Dispuut Carte Blanche 40 jaar, dit betekent dat wij ons 8e lustrum uitgebreid hebben gevierd. Als oudste onafhankelijke damesdispuut van Nijmegen kent ons dispuut al een hele geschiedenis. Het begon allemaal in september 1977, toen zeven enthousiaste vrouwen zich aansloten bij Carolus Magnus. Al snel ontdekten zij dat het resultaat niet helemaal aan de verwachtingen voldeed. Ondernemend als zij waren besloten ze om zelf een dispuut op te richten. Op 17 februari 1978 was dispuut Carte Blanche een feit!

De zeven oprichtsters kwamen wekelijks op woensdagavond bij elkaar. Zij namen afwisselend de rol van gastvrouw op zich. De dames vormden een bestuur, ontwierpen een dispuutsspeldje en waren te herkennen aan een witte sweater met een blauw embleem. Als jaar profileerden zij zich als ‘Harten Zeven’. Op die manier kon er elk jaar een nieuw groepje studenten komen die een eigen kaartsymbool kreeg.

De oprichting van het dispuut werd bezegeld in de lokaliteit die destijds Old Dutch heette. De dames besloten later om verder te gaan onder de vleugels van de Nijmeegse Disputen Federatie Argus. Carte Blanche was het eerste damesdispuut dat zich aansloot bij de federatie en is daarmee nog steeds het oudste damesdispuut van Argus.

Veel dingen zijn door de jaren hetzelfde gebleven, maar de leden van Carte Blanche zijn natuurlijk anders dan die van 39 jaar geleden. Iedereen staat wel nog steeds achter het devies ‘speel open kaart’. Tal van tradities zijn ontstaan en in ere gehouden, en het dispuut kenmerkt zich nog steeds door diversiteit en gezelligheid. Ons 40e verjaardag hebben wij uitgebreid gevierd in de week van 18 februari t/m 24 februari. Zondag 18 februari was de opening en de almanakuitreiking met een aantal reünisten en oprichtsters. Op de maandag zijn onze moeders langsgekomen voor het moeder-dochter diner. Dinsdag hadden we een verrassingsuitje en woensdag ons geslaagde Lustrumhartenjagenfeest. Op donderdag 22 februari heeft onze receptie plaatsgevonden en vrijdag zijn we even tot rust gekomen. Op zaterdag was dan de klap op de vuurpijl: ons lustrumgala in Kasteel de Berckt met allemaal reünisten en natuurlijk dates. En poosje later, in de meivakantie, zijn wij nog naar Malta afgereisd om het goed af te sluiten.

bottom of page