top of page

Het Dispuut

Dispuut Carte Blanche bestaat momenteel uit 21 leden. Stuk voor stuk zijn het enthousiaste, ambitieuze, gezellige, maar vooral zeer verschillende meiden van uiteenlopende leeftijden, studies en interesses. Allemaal willen we zoveel mogelijk uit onze studententijd halen en genieten van het (studenten)leven. We studeren allemaal in Nijmegen: van Rechtsgeleerdheid tot Geneeskunde, van Psychologie tot Bedrijfskunde en van Politicologie tot Verpleegkunde. Het lijkt op het eerste gezicht misschien een bij elkaar geraapt zootje, maar er is één belangrijke factor die ons bij elkaar brengt: het dispuut!

Carte Blanche kenmerkt zich door diversiteit. Het maakt niet uit waar je vandaan komt, hoe oud je bent, hoe je eruit ziet of wat je studeert. Veel belangrijker vinden wij dat onze leden enthousiast zijn, zich in willen zetten voor het dispuut en bovenal een fantastische studententijd willen beleven. Gezelligheid staat hierbij voorop. We genieten ontzettend van al het feesten en beleven de wildste avonturen. Tegelijkertijd weten we dit ook prima te combineren met onze studie en andere activiteiten, en zitten we dan ook vaak genoeg samen in de UB of het Cultuurcafé. Daarnaast hebben we meer met elkaar gemeen dan een paar genânte dronkemansverhalen. Tijdens je lidmaatschap bij een dispuut kunnen nuttige lessen geleerd worden en ontstaan er waardevolle vriendschappen.

Wat doe je dan zoal als dispuut? Ten eerste komen we iedere woensdagavond bij elkaar in ons dispuutscafé Lokaal de Ruyter, voor onze wekelijkse dispuutsavond. Hier praten we bij met een kop koffie, biertje of glas wijn en vaak eindigt de avond op één van de mooie feesten die Nijmegen iedere week te bieden heeft. Daarnaast ondernemen we jaarlijks allerlei activiteiten. Zo zijn we tijdens de introductie en na-introductie bijna elke dag overal in de stad te vinden en organiseren we eetacties en andere activiteiten voor de eerstejaars. Ook organiseren we jaarlijks onze legendarische nieuwjaarsborrel, een zogenaamd Hartenjagenfeest waarvan de opbrengst naar het goede doel gaat, een dispuutsweekend, verschillende borrels met andere disputen en nog veel meer! 

 

De woorden “carte blanche” en “speel open kaart”, respectievelijk de naam en het devies van ons dispuut, vinden hun oorsprong in het kaartenspel en zijn erg belangrijk voor ons. Carte Blanche betekent vrijheid, vrij spel hebben. Binnen het dispuut krijg je dan ook vrij spel en wordt iedereen in haar waarde gelaten, zonder de saamhorigheid uit het oog te verliezen. Daarbij is het belangrijkste dat je het devies in acht neemt: “speel open kaart.”

Hoe het ooit begon...

Op 17 februari 2023 bestond Dispuut Carte Blanche 45 jaar, dit betekent dat wij ons 9e lustrum uitgebreid hebben gevierd. Als oudste onafhankelijke damesdispuut van Nijmegen kent ons dispuut al een hele geschiedenis. Het begon allemaal in september 1977, toen zeven enthousiaste vrouwen zich aansloten bij Carolus Magnus. Al snel ontdekten zij dat het resultaat niet helemaal aan de verwachtingen voldeed. Ondernemend als zij waren besloten ze om zelf een dispuut op te richten. Op 17 februari 1978 was dispuut Carte Blanche een feit!

De zeven oprichtsters kwamen wekelijks op woensdagavond bij elkaar. Zij namen afwisselend de rol van gastvrouw op zich. De dames vormden een bestuur, ontwierpen een dispuutsspeldje en waren te herkennen aan een witte sweater met een blauw embleem. Als jaar profileerden zij zich als ‘Harten Zeven’. Op die manier kon er elk jaar een nieuw groepje studenten komen die een eigen kaartsymbool kreeg.

Veel dingen zijn door de jaren hetzelfde gebleven, maar de leden van Carte Blanche zijn natuurlijk anders dan die van 45 jaar geleden. Iedereen staat wel nog steeds achter het devies ‘speel open kaart’. Tal van tradities zijn ontstaan en in ere gehouden, en het dispuut kenmerkt zich nog steeds door diversiteit en gezelligheid. 

bottom of page